De Wende Eindhoven

Iedereen die mij op twitter en facebook heeft weet dat ik bezig ben met Eindhoven. Onder dit kopje wil ik jullie graag op de hoogte houden van mijn dagen in Eindhoven en mijn belevenissen daar. Alvorens daar ik over begin wil ik jullie eerst uitleggen waarom ik daar zit en hoe ik daar gekomen ben, Tevens leg ik jullie ook een beetje uit wat er met mij aan de hand is en waarom ik daar dus heen ga.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Eind 2009 is er bij mij bordeline geconstateerd, en ja ik dacht toen oke fijn dat het een naam heeft maar wat moet ik ermee. Eerst alles goed tot me door laten dringen en veel dingen er over lezen. Maar eigenwijs zijn en denken, meeste komt toch niet overeen met mij zoals niks afmaken, geen lange relatie's kunnen houden bijvoorbeeld. En dat was bij mij niet aan de orde. ik had 15 jaar een relatie gehad en 15 jaar voor dezelfde werkgever gewerkt. En er waren ook punten wat natuurlijk wel overeen kwamen. Snel kwaad zijn en agressief reageren, impulsief gedrag, stemmingswisselingen en depressieve klachten. Dus voornamelijk voor mijn stemmingswisselingen en het snel kwaad zijn heb ik in 2010 een VERS-training (vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis) gedaan. En jawel hoor helemaal afgemaakt en veel aan gehad, ik kon nu mijn kwaadheid een plaats geven en afstand nemen van situatie's die me te veel werden zonder kwaad te worden. Dus ik dacht oke mooi dat was het weer en we zijn klaar ermee. 

Het accepteren dat ik borderline heb, heb ik nooit gedaan want och ik leef mijn leven toch redelijk goed (dacht ik). Tot dit jaar me gewoon alles te veel is geworden. Zoals ik al eerder geschreven heb, dronk ik te veel en heb dingen gedaan waar ik echt niet trots op ben en nog iedere dag over nadenk.

Ik heb mij 7 juli laten opnemen op de PAAZ, daar heb ik 6 weken gezeten en veel nagedacht, en verteld daar dat ik mijn leven wil veranderen, dat ik mij zelf wil leren accepteren zoals ik ben dus met mijn borderline, en ermee wil leren omgaan. 

Nu is er in Eindhoven een kliniek die heet de wende, speciaal voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Mijn psychiater stond daar helemaal achter. En heeft een aanbevelingsbrief geschreven nadat ik zelf eerst een motivatiebrief heb moeten schrijven over waarom ik wil opgenomen worden, wat er allemaal gebeurt is en hoe ik er tegen aankijk. En dat was best zwaar maar ik heb hem direct geschreven en is 12 augustus op de bus gegaan.

9 oktober had ik mijn intake gesprek en ja hoor week daarna 18 oktober een meeloop dag pfffff ging wel allemaal snel nu ineens maar ik wil dus ik ga. Na die meeloop dag kreeg ik binnen 4 weken te horen of aangenomen was en wanneer ik kon beginnen in de voorbereidingsgroep. Laatste week dus belde ze me op dat ik aangenomen was en dat ik vanaf 6 december iedere donderdag naar Eindhoven moet, therapie heb de hele dag tot de dag dat ik opgenomen wordt. en dat zal zoals het er nu naar uitziet begin maart zijn, maar kan natuurlijk altijd eerder. In deze voorbereidingsfase houden ze je en in de gaten en zorgen dat alles zover geregeld is dat als je dadelijk bent opgenomen je ook nergens meer over hoeft te piekeren wat nog niet geregeld is. Ik zit daar dan vanaf zondagavond tot vrijdagavond iedere dag vanaf 8 uur tot half 5 therapie in een groep van 9 personen, een jaar lang.

Dit is wat De wende doet: 

 

GGzE centrum persoonlijkheidsstoornissen richt zich op volwassenen met persoonlijkheidsproblemen. Het gaat om problemen, samenhangend met een star patroon van 
persoonlijkheidstrekken, die een ingrijpende invloed hebben op het dagelijks leven. 
Het centrum biedt naast behandeling ondersteuning in het herstelproces en hulp bij het 
zoeken van een weg in de samenleving.
Wie kan er bij GGze centrum persoonlijkheidsstoornissen terecht?
Bij GGzE centrum persoonlijkheidsstoornissen kunnen mensen terecht met complexe 
problemen; mensen die op meerdere terreinen in hun leven vastlopen. 
Mensen met persoonlijkheidsproblemen kunnen onder meer last hebben van somberheid, 
angst, stemmingswisselingen, impulsief gedrag en middelenafhankelijkheid. Deze klachten 
zijn vaak gebonden aan bepaalde situaties. Het in stand houden van intieme relaties is vaak 
moeilijk en er kan voortdurend onzekerheid zijn over belangrijke doelen in het leven. 
Deze mensen zijn voortdurend ernstig in conflict met zichzelf en de wereld om hen heen. 
Dat zorgt voor problemen in hun dagelijks leven, wonen, werk en relaties.
doel van de behandeling
De behandeling is gericht op het leren omgaan met klachten, problemen met zichzelf 
en anderen, of op het accepteren van beperkingen. Het doel is dat mensen hun leven naar 
tevredenheid kunnen vormgeven.
behandelmethode
De behandelaar vertaalt de klachten en problemen zo goed mogelijk in concrete veranderdoelen. De basis van een behandeling is dat de cliënt en de behandelaar het hierover eens 
zijn. Meestal gaan we daarbij stap voor stap te werk. 
De eerste aandacht gaat uit naar de klachten waarmee de cliënt zich aanmeldt, zoals 
angstklachten, somberheid, stemmingswisselingen, middelengebruik of impulsief gedrag. 
De therapie kan bestaan uit gedragstherapie, andere therapievormen, vaardigheidstrainingen 
of medicamenteuze behandeling.
Een volgende stap kan zijn het (h)erkennen, begrijpen en veranderen van patronen (schema’s), 
of acceptatie van en leren omgaan met kerneigenschappen. Verder wordt de behandeling 
gericht op het vasthouden van de veranderde opvattingen, gevoelens en gedragingen. 
Vaak worden verschillende behandelmethodes ingezet.    

Dit was mijn inleiding en de rest lezen jullie wel onder dit kopje, over hoe het is om daar te zitten en de therapieën te volgen.